Tots gilipolles

Begbie, Diane, Sick Boy, Spud i Renton

Begbie, Diane, Sick Boy, Spud i Renton

A la pel·lícula Trainspotting (imagino que també al llibre però necessita una segona relectura de manera urgent) el protagonista Mark Renton, a la discoteca com a narrador, diu el següent:

En mil anys no hi haurà ni homes ni dones, només gilipolles.

Jo crec que era optimista, hi arribarem abans, de fet ens hi acostem a tota velocitat.

Fa poc vaig fer una entrada per intentar vendre llibres, concretament aquesta, i com que es tractava de fer publicitat vaig decidir fer servir el sistema de facebook de pagament per promocionar publicacions. La seva efectivitat és relativa, però sí que sembla que més gent veu les coses. Però facebook va detectar una cosa que no li agradava i va decidir que en català sí però en castellà no: resulta que no li agradava la paraula “Joder”, però en català el “Coi” va passar sense problemes. Vaig canviar el “Joder” per “J***r” però no va colar. Ara ho he tornat a deixar com a l’original.

Patir una censura era una cabronada, però imposar-nos-la és de bojos i és aquí on som.

Sé que no estic obligat a entrar a facebook, ni a instagram, ni a enlloc, ho faig perquè vull i tenen les seves normes i si no m’agraden ja me’n puc anar. Però la censura em posa negre, i tots hem acceptat que una foto amb mugrons durarà hores (amb sort) a facebook o instagram. L’obsessió malaltissa dels USA pels mugrons sempre m’ha semblat ridícula, però amb el que representa internet de cop i volta l’obsessió la tenim aquí, és global. No fa tants anys els nus en pel·lícules espanyoles eren habituals, quasi obligatoris, ara són molt escassos i a la tele inexistents. Es tracta de fer coses per a tots els públics i que sobretot no ofenguin a ningú, podem matar a la gent d’avorriment però res d’ofendre.

Estem creant un món per a tots els públics. Un simple “Joder” facebook considera que és llenguatge ofensiu i res de promocionar-ho. Com alguns blogs on abans d’entrar blogger t’avisa que potser veuràs material adult o ofensiu i que t’ho pensis bé, perquè un mugró o una polla et fot la vida. I si et queixes et diuen que hi ha els nens. Ningú pensa en els nens? Estic convençut que aquesta mania perquè els nens no vegin nus té a veure amb evitar que facin preguntes als pares i no pas amb que se sentin incòmodes.

“Ni homes ni dones, només gilipolles”, i a sobre avorrits!

I no s’atura. Els llibres d’Els cinc d’Enid Blyton s’estan tornant a publicar “corregits”, hi havia moltes expressions poc afortunades que ara serien directament racistes, i no pot ser que els nens vegin això, han de viure en una bombolla sense hagi racisme, ni sexisme, ni conflicte, ni… No passa res si s’avorreixen però com s’hagin d’enfrontar a alguna cosa que obligui als pares o a la societat a explicar perquè el món no és perfecte…. això és intolerable!

El més divertit és que si a un nano li dieu que el món no és perfecte és molt possible que us miri amb cara de decepció i us digui: “i què coi heu fet abans que arribés jo?” Però ho entendrà, els nens ho entenen tot, són molt més durs del que gilipolles benpensants s’entesten a creure.

Lucky Luke (c)Morris

Lucky Luke (c)Morris

Recordo els còmics de Mortadelo y Filemón, els protagonistes solien fumar i també bevien. En còmics que llegien nens hi havia gent que fumava i que bevia alcohol, exactament com a la societat! Però ara és cada cop més difícil veure algú fumant en còmics o a la tele (als realities pixel·len el cigarret), o en pel·lícules. Cal crear un entorn segur, sense maldat i sense vici pels nens, pensin en els nens! Tant hi fa que aquest entorn segur cada cop tingui menys relació amb el món real, pensin en els nens!

triggerwarningsbullshitLa darrera pollada en aquest tema, i que en breu ens arribarà aquí perquè copiem les idioteses amb autèntica devoció són els trigger warnings. Bàsicament avisar que pots patir amb el contingut d’un llibre o una pel·lícula o una xerrada o… el que sigui. En un origen només es feia servir amb gent amb estrès posttraumàtic, per no obligar-los a enfrontar-se a situacions que podien fer-los reviure la situació traumàtica original. Però de seguida es va aplicar a tot, i s’estén de manera que algunes universitats americanes no poden organitzar xerrades o cursos mínimament interessants si contenen elements o llenguatges que puguin traumatitzar als alumnes (alumnes universitaris mecagontot!). A les universitats s’hi va a partir de 17-18 anys, hi havia soldats de 18 anys que van participar en el desembarcament de Normandia. En moltes batalles de les dues guerres mundials les poblacions civils de totes les edats patien les conseqüències de les guerres: fam, bombardejos, pillatge, violacions… Considerar que gent que no ha patit mai i que ha tingut una vida plàcida i sense privacions, considerar que aquesta gent necessita un trigger warning és ofensiu cap a tota la gent que sí ha patit, i demostra que ens estem tornant gilipolles, i a més a més gilipolles que ens l’agafem amb paper de fumar.

Després de l’assassinat terrorista als dibuixants de Charlie Hebdo algú hi havia que deia que és que es passaven, que hi ha coses amb les que és millor no jugar. Fora la religió, fora temes racials, fora les coses dolentes, la gent dolenta i fora els pits i els nus en general. Jo vull un món on riure’m de les religions, on poder debatre de tot, estar informat de tot, parlar de tot i on poder veure nus també sense haver de passar per mil filtres. Podeu pensar que un nu no té importància, i no la té, però és censura i és obrir la porta a què tothom cregui que pot censurar tot allò que l’ofengui, i que una cosa t’ofengui NO VOL DIR QUE TINGUIS RAÓ.

Ni homes ni dones, només gilipolles, només espero trigui mil anys i així m’ho estalviaré.

fight 2_by_FrankMiller

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *