24.12.2018. Records nadalencs.

Els records de Nadal de la infància tenen un no sé què que me’ls fa especialment entranyables. No té a veure amb el tema de creure en la màgia dels reis, no. És més com si en aquells anys ho veiés tot amb uns prismàtics o un microscopi, veia molt detall però em perdia la perspectiva, em podia concentrar en algunes coses i deixar que la resta passés sense molestar o interferir.

El nadal eren un munt de dies de no anar a escola, i això sol ja era per celebrar. La gent es sorprén quan ho dic però a mi l’escola no em va agradar mai, potser una mica a l’institut i a la universitat, però ja, si per mi fos no hauria trepitjat l’escola després del primer dia.

Els nadals van anar canviant, primer disminuien els parents, després tornaven a augmentar amb noves incorporacions, i els adorables nens que deiem el vers ens feiem cada cop més ganàpies però seguiem dient el mateix vers per aconseguir una propina. Un vers de nadal que ja és una mena de tradició familiar bastant friqui, com el nadal en sí.

El nadal tenia com a colofó el dia de reis, ja al final i ja pensant en que les vacances s’acabaven i calia tornar a escola, era una festa amb un regust trist, en canvi el nadal amb tants dies per davant era una altra cosa, la vida era bella erem inmortals quedava una eternitat per tornar a classe (12 dies després de Sant Esteve, gairebé dues setmanes!). Aquest va ser el motiu que molta gent passés els regals de reis al pare Noël com qui canvia d’operadora de mòbil, res de colonialisme americà, era un motiu eminentment pràctic, tot i que al final ara ja poc o molt tothom fa totes les festes i això és un no parar de comprar i comprar.

En els meus nadals de nano els regals eren per reis, el dia de nadal ens ajuntàvem i jalàvem, fonamentalment, els petits després del menjar ens passàvem als jocs de taula mentre els grans es summergien en unes sobretaules eternes. Si canviem els jocs de taula per mòbils i tauletes la cosa realment no ha canviat tant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *