2021. Gener. Fugir de la ciutat.

És una tendència que va a més, i que s’aplica a moltes ciutats. Les ciutats són cares, de sempre, però en els darrers 15 anys la cosa s’ha disparat fins a nivells simplement absurds. Barcelona m’agrada, però ja fa uns 8 anys que vaig anar a viure a Terrassa. Conec a gent que en general van “marxant”, és un tema de preus sobretot.

Al llibre Blanco l’autor Bret Easton Ellis explica que ell va anar a viure a Manhattan tot just acabada la universitat als anys 80, s’ho podia permetre (tampoc era pobre de solemnitat i els seus primers llibres es venien bé). Fa anys que es va instal·lar a l’altra banda dels EUA, però va tornant a NY a veure amics i demés. Absolutament tots els seus amics han marxat de Manhattan a Brooklyn, tots. Estem parlant de gent que es guanya la vida raonablement bé (pels estàndards d’allà) i no es poden permetre un pis a Manhattan. Tècnicament Brooklyn és la mateixa ciutat, és un barri de Nova York com ho és Manhattan, però no és el mateix.

La cosa no es gaire millor a Londres, on s’escolten unes coses de preus que fan feredat, i als Estats Units la zona de San Francisco també ha assolit nivells gairebé irreals, a l’abast només dels treballadors de Silicon Valley, i no pas de tots (n’hi ha que viuen al cotxe als aparcament d’empreses com Google, tot i cobrar un sou més de bo no es poden permetre un pis en aquella zona).

La gent està fugint de les ciutats, se la fa fora. Quedarà tot per turistes i starbucks (tot i que el turisme ara mateix està en stand-by). Les grans ciutats deixaran de ser el que han sigut, seran emblemàtiques i tot el que es vulgui però la vida real i les persones reals seran a rodalies, a tot arreu.

Les ciutats antigament eren el pol de creació, el lloc on passaven coses, allà on calia ser i on es podia estar. Eren tot això per la gent, i si la gent marxa també marxaran aquestes coses, no sé si es perdran com llàgrimes a la pluja o les rodalies aprofitaran l’oportunitat, la gent ja la tenen.

M’ha quedat una entrada força estranya per inaugurar l’any, i a més a més no és res del que volia fer en un primer moment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *